Jedzenie – jak przygotować wyborne zakąski?
Kuchnia hiszpańska jest niesłychanie atrakcyjna i zróżnicowana. Przede wszystkim dlatego, że niemal w każdym regionie tego kraju możemy skosztować kompletnie innych potraw. Trudno wobec tego mówić o tym typu jedzenia jako o całości.
Rzecz jasna w Polsce znamy jedynie nieliczne rodzaje potraw kuchni hiszpańskiej. W szczególe jest to paella, inaczej potrawa robiona na bazie ryżu. Dodaje się do niego rozmaite dodatki.
Mówi się, że w Hiszpanii paella jest strawą robioną z tego, co akurat jest w lodówce – należałoby uczynić granitor. Rzeczywiście dodać do niej jesteśmy w stanie kurczaka, owoce morza i ryby i same warzywa. Prócz tego z hiszpańskiej kuchni przywędrowały do nas tak zwane tapas, inaczej po prostu zakąski podawane zazwyczaj w barach jako dodatek do piwa. Prócz tego wybitnie kultowym produktem hiszpańskiej kuchni jest szynka, czyli schematyczna jamon.
Znamy ją w głównej mierze z telewizji. To właśnie jest szynka z ogromnych udźców, jakie w szeregu przypadków wiszą w barach bądź też sklepach. Jest to jednakże niezwykle drogi przysmak. Oprócz tego kuchnię hiszpańską kojarzymy też z wielką ilością porządnej jakości wina i wspaniale parzoną kawą.