Oczyszczanie separatorów tłuszczu – jak się je robi
Gastronomiczna branża w Polsce ma wiele obowiązków, których musi dopełnić. Jednym z nich jest dbanie o odpowiednią jakość odprowadzanych ścieków do kanalizacji, a o tym mówią odpowiednie przepisy. Jeśli jakaś kuchnia używa większą ilość różnych tłuszczy, to wówczas nie można takich ścieków wylewać bezpośrednio, a muszą one zostać wcześniej dobrze oczyszczone.
Służą do tego specjalne separatory, jakich montaż jest w wielu przypadkach niezbędny. Jeśli jakiś bar czy restauracja takie urządzenie musi zainstalować, to należy to odpowiednio zrobić. Ważne jest przede wszystkim to, żeby serwis separatorów nie miał problemów z dostępem. Firmy zajmujące się takim serwisem dysponują wprawdzie odpowiednim sprzętem, lecz niekiedy zdarzają się sytuacje, że nawet on nie pomoże.
W takim przypadku trzeba w jakiś inny sposób sobie poradzić, lecz z tym wiązać się też będzie całkiem inna czyszczenie separatorów cena za takie usługi. Jeśli więc ktoś nie ma ochoty płacić za dużo, to powinien wszystko zrobić zgodnie z wytycznymi. Systematyczne czyszczenie separatora tłuszczu jest bardzo ważne, ponieważ separatory zapychają się dość często.
Jeśli przez większy okres czasu tłuszcz nie będzie z nich odciągnięty, to w pewnej chwili zacznie się wylewać do kanalizacji, a to grozi poważnymi konsekwencjami. Terminy przyjazdów najlepiej uzgadniać z firmą, która będzie świadczyć takie usługi. A między innymi od rozmiaru samego separatora oraz ilości ścieków, jakie będzie miał do przerobienia.