Teina oraz kofeina – różnice oraz korzyści dla organizmu ludzkiego

Organiczny związek chemiczny czyli kofeina występująca w kawach i czekoladach niesie za sobą dużo problemów. Ma ona właściwości psychoaktywne. Dodawana jest ona do wielu napojów energetycznych i słodyczy, których zadaniem jest pobudzenie osoby, jaka z tego korzysta. Pokrewne właściwości posiada teina, jaka jest kluczowym składnikiem herbat. Działa ona sporo wolniej ale dłużej niż kofeina, w celu zachowania w jak najdłuższym czasie sprawności fizyczne i psychicznej.

Picie kawy czy kofeiny w kolosalnych ilościach jest niesłychanie niebezpieczne. W głównej mierze wpływa na komplikacje z sercem, ma okazję wywoływać zgagę itp. Naukowcy stwierdzili, że kofeina ma prawo doprowadzić nawet do śmierci jeżeli w ludzkim ciele ilość tego związku przekroczy 10 gramów. Jest to około 40- 120 filiżanek kawy. Szczególną uwagę powinny zwrócić kobiety jakie są w ciąży. Nosząc pod piersią swoja pociechę nie są w stanie nadużywać tych związków bowiem dawka nawet o połowę mniejsza dla noworodka ma prawo być śmiertelna.

Nie świadczy to, iż mamy w całości zrezygnować z tych napoi – sprawdź kawa mielona do ekspresu. Należy najzwyczajniej w świecie kontrolować się pod względem ilości. Jeżeli dojrzejemy, że jesteśmy zbytnio pobudzeni, serce bije, jak by miało zaraz wyskoczyć nam z piersi należy skonsultować się z lekarzem i ograniczyć teina czy kofeinę do minimalnych porcji a najprzyzwoiciej przestać je używać na pewien czas. W Polsce kultura picia herbaty nie jest bogata, ale to powoli się zmienia. Polacy coraz entuzjastyczniej sięgają po przeróżnego rodzaju gatunki herbat doceniają Tobie rozpoznając jej zalety oraz smak. Herbata lubiana jest zwłaszcza przez Chińczyków i Anglików.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz